flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 січня 2020 року - нові ставки судового збору!

02 січня 2020, 11:36

З 1 січня 2020 року - нові ставки судового збору!

З 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору, що пов’язано зі зміною в Україні кожного нового року, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У частині 1 статті 1 Закону “Про судовий збір” дано визначено поняття судового збору. Судовий збір – це збір, який стягуваний на усій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених чинним Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судові витрати – це передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, що беруть участь у справі, понесені ними у зв’язку з розглядом справи і рішенням, а у випадках звільнення від сплати цих людей – це витрати держави, яку воно несе у зв’язку з рішенням конкретної справи.

З січня 2020 року розмір судового збору визначається залежно від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється на 1 січня календарного року. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України»  на 1 січня 2020 прийнято такий прожитковий мінімум для працездатних осіб:

  • з 1 січня 2020 – 2102 гривні;
  • з 1 липня -2197 гривень;
  • з 1 грудня – 2270 гривень.

Статтею 4 Закону України “Про судовий збір” встановлено розміри ставок судового збору. Судовий збір стягується у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом на 1 січня календарного року, у якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у процентному співвідношенні до ціни позову і фіксованому розмірі.

У Законі України “Про судовий збір” зазначено, що у разі подання позову майнового характеру збір розраховується у відсотках від ціни позову. Ціна позову – це грошове вираження майнових вимог позивача. Її треба визначити тільки відносно майнових вимог.

Варто мати на увазі, що ставки судового збору відрізняються за категоріями платників (фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи) та підвищуються у випадку звернення до кожної вищої судової інстанції.

Відповідно до частини першої статті четвертої Закону України “Про судовий збір”, судовий збір встановлюється:

  • у відсотковому співвідношенні до ціни позову;
  • у фіксованому розмірі (здебільшого, визначаються мінімальний та максимальний можливі розміри).

Таким чином, збільшення торкнулось усіх категорій справ: майнового і немайнового характеру. Відсоток за судові витрати в Україні у 2020 році зріс.

Прес-служба суду.